V torek, 04. 04. 2017, nas je razveselilo sončno vreme, saj smo ta dan v okviru naravoslovnega dne s starejšimi učenci poskrbeli, da sta okolici naših šol lepši. Pometali smo, grabili, čistili, prekopavali, pobirali smeti in se kar najbolj potrudili za čistejše okolje.

Tako na Dolah kot v Gabrovki smo prvo šolsko uro posvetili zaključku bralne značke in brali, nato pa smo se lotili dela.

V nadaljevanju so v Gabrovki šestošolci iz odpadnega papirja izdelovali papir in v vrtnariji Klinc v Moravčah pri Gabrovki poiskali nekaj primernih zelišč in trajnic za šolski vrtiček, ki so ga kasneje tudi uredili ter pomagali pri čiščenju okolice šole. Sedmošolci so se najprej ozaveščali o ekologiji, nato pa so se pridružili osmošolcem, ki so pometli in uredili okolico šole. Devetošolci so odšli do bližnjih hiš v Gabrovki in prevzeli star papir, ki so ga krajani pripravili. Le-tega so zvezali v pakete in pripravili za nadaljnji transport. Poskrbeli pa so tudi za šolsko igrišče, da je pometeno in urejeno.

Na Dolah pa sta se učenca 6. razreda najprej priključila sovrstnikom iz Gabrovke in izdelovala papir, medtem ko so se učenci 7. razreda na dolski šoli ukvarjali z ekologijo. Nato pa so tako učenci 6. kot 7. razreda na Dolah  pograbili in urejali okolico šole. Učenci 8. in 9. razreda pa so poskrbeli za čiščenje in barvanje betonske škarpe, nato pa pometli parkirišče pred šolo.

Najlepše se zahvaljujemo gospodu Klincu, ki nas je prijazno sprejel na svoji vrtnariji v Moravčah pri Gabrovki in z nami delil delček svojega znanja o rastlinah. Naučil nas je, da ne smemo preveč hiteti s sajenjem ter da moramo rastline dobro zalivati, da se lahko globoko zakoreninijo. Poučil nas je o zeliščih, ki nam jih je na koncu podaril. Za njegov čas in podarjeno znanje ter rastline se mu iskreno zahvaljujemo.

Zahvaljujemo se tudi občini Litija, ki nam je darovala lateks rokavice in vrečke za smeti.

Vsi udeleženci naravoslovnega dne smo prispevali delček svoje energije, da sta okolici obeh šol in kraja bolj urejeni in pripravljeni tudi za varno igro in aktivnosti na prostem.

Nekaj utrinkov pa si lahko ogledate na spodnjih fotografijah.

(Skupno 154 obiskov, današnjih obiskov 1)