Na preventivnih dejavnostih smo se v petek, 25. 5. 2018, že deseto leto zapored srečali otroci in odrasli, se družili in spoznavali. Najmlajši iz vrtca Čebelica so del dneva preživeli s svojimi starimi starši in jih pripeljali v dopoldanskem času na pogovor o presejalnem programu Svit. Prav tako so si učenci 1.–9. razreda ogledali model velikega črevesa in se s predstavnico nacionalnega presejalnega programa Svit ter medicinsko sestro Simono Mohar pogovorili,  kako poskrbimo za svoje zdravje in zdravo črevo. Odrasli smo v popoldanskem času opravili preventivne meritve krvnega sladkorja, holesterola, krvnega pritiska, telesne mase, se posvetovali s strokovnjaki ZD Litija in prisluhnili predstavnici nacionalnega programa Svit. Nekateri so opravili tudi test vzdržljivosti – hoja na 2 km. Otroci pa so v popoldanskem času sodelovali v prilagojenem testu vzdržljivosti – hoja na 1 km – in se družili ob gibalnih dejavnostih.

Vzgoja za zdravje se začne v družini in je naloga staršev, pri tem pa jim vzgojno-izobraževalne ter zdravstvene organizacije pomagamo. Mnogi brezplačni preventivni programi, tudi nacionalni programi SVIT, DORA in ZORA ter različni preventivni programi, ki jih izvajajo strokovni delavci v ZD Litija, dodatno prispevajo k osveščanju otrok in odraslih na področju varovanja zdravja.

Letos smo prvikrat predstavili preventivni dejavnosti, ki ju vodita lokalni voditeljici: dejavnost Active CROSS s Tanjo, ki jo na Tlaki pri Gabrovki vodi ga. Tanja Grm, ter koncept pametne vadbe PrejPotem, ki jo v Tihaboju vodi ga. Branka Jerič. Obiskovalci smo lahko okušali okusne in zdrave prigrizke, ki jih je po konceptu PrejPotem pripravila ga. Darja Božič in se osvežili s sadjem, ki so nam ga pripravile šolske kuharice.

Zahvaljujemo se delavcem ZD Litija ter SVIT-ovim ekipam, ki izvajajo preventivne dejavnosti na terenu.  Tako se približajo prebivalcem, ki živijo izven mestnih središč, v bolj oddaljenih krajih. Zahvaljujemo se tudi voditeljicama preventivnih dejavnosti, ki z optimizmom širita znanje in vrednote, da s telesno aktivnostjo in spremembami v prehranjevalnih navadah lahko občutno izboljšamo svoje zdravje ter omogočimo otrokom, da si ob našem zgledu pridobijo zdrave življenjske vzorce.

(Skupno 350 obiskov, današnjih obiskov 1)