V četrtek, 7. marca 2019, so se Zala Celestina, Loti Zupančič, Miha Brinovec in Nejc Kašič udeležili občinskega otroškega parlamenta v sejni sobi Občine Litija. Mladi parlamentarci so predstavili realizacijo njihovih pobud za izboljšanje dela na svojih šolah, ki so jih podali na lanskem otroškem parlamentu.

Predstavniki naše šole so izpostavili:

– akcijo Učitelj za ena dan, kjer so se učenci predmetne stopnje za eno šolsko uro preizkusili v vlogi učitelja in izpeljali pouk z učnimi metodami in tehnikami, ki jih pri svojem pouku pogrešajo;

– opremljenost večine učilnic s projektorji ter vzpostavitev boljšega internetnega omrežja;

– aktivnosti posameznih razredov za krepitev medsebojnih odnosov: skriti prijatelj, pohvala sošolcu za opravljeno dobro delo, pisanje lepih misli ipd.;

– aktivnosti šolske skupnosti: zbiranje starega papirja po okolici šole, sestavljanje jedilnikov, akcija za večjo čistočo stranišč na šoli, novoletne delavnice za mlajše učence;

– kuharske delavnice za učence 2. razreda, priprava kosila za celo šolo v sklopu naravoslovnega dneva ter priprava izdelkov za ozimnico v sklopu tehniškega dneva.

Miha je v svojem govoru opozoril na prostorsko stisko na Dolah ter izrazil upanje, da bo občina uresničila svojo obljubo o ureditvi podstrešja in vrtca v mesecu maju. Žal se občinskega otroškega parlamenta ni udeležil noben predstavnik občine, kar nakazuje precejšnjo mero ignorance do razmišljanja in pobud mladih s strani lokalne skupnosti.

Po predstavitvi sprememb na šolah, ki so nastale na pobudo učencev, in razpravi so parlamentarci sprejeli naslednje sklepe:

  1. Želimo si več gibanja, pouka izven učilnice (na prostem) in manj domačih nalog.
  2. Strinjamo se z uporabo tehnologije pri pouku, a si želimo tudi podajanje snovi brez le-te.
  3. Želimo si več medsebojnega sodelovanja med učitelji in učenci ter upoštevanja pobud učencev.
  4. Pomembna je krepitev medsebojnih odnosov med mlajšimi in starejšimi učenci.

Ob koncu so parlamentarci podali tudi svoje predloge tem za prihodnji šolski parlament: elektronika, prosti čas, (ne)strpnost, nasilje, razlike med spoloma in pretežke torbe.

Učenci OŠ Šmartno so podali pobudo za izvedbo (med)občinske okrogle mize o nasilju. Mentorica OŠ Gabrovka – Dole pa je predlagala, da na POŠ Dole v juniju organiziramo športno druženje učencev vseh šol.

Regijskega otroškega parlamenta se bosta letos udeležila Miha Brinovec in Nejc Kašič, eden od njiju pa se bo udeležil tudi nacionalnega otroškega parlamenta, ki bo potekal 8. aprila 2019 v državnem zboru.

Barbara Težak, mentorica šolskega parlamenta

(Skupno 255 obiskov, današnjih obiskov 1)