Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednje dogajanje ob Dnevu slovenske hrane, ki ga je razglasila Vlada RS in ga obeležujemo tretji petek v novembru. Letos je bilo to v petek, 15. novembra 2019. Tradicionalni slovenski zajtrk naj bi nas spomnil, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili ljudje na naših kmetijah, živilskih podjetjih in zadrugah bolj sveža, okusnejša. Skratka, kakovostnejša od hrane, ki je pripeljana od daleč in ima za seboj na stotine in celo na tisoče kilometrov.

Letos smo se vsi učenci (tako iz Gabrovke kot iz Dol) in zaposleni zbrali v jedilnici matične šole in za uvod zapeli vsem dobro poznano in priljubljeno pesem Čebelar ansambla Lojzeta Slaka. Nato smo si privoščili tradicionalni slovenski zajtrk – kruh iz krušne peči, polnomastno mleko, maslo, med in jabolko. 

Živila za tradicionalni slovenski zajtrk so prispevali ali darovali:

  • črni kruh – Društvo podeželskih žena Gabrovka (Branka Golob in Magda Resnik) in Društvo podeželskih žena Dole (Marjana Oblak)
  • med – Čebelarstvo Jevšovar
  • mleko – Zdenko Pivec
  • jabolka –Peter Kraševec
  • maslo – Korenica, z.o.

V imenu vseh učencev in učiteljev vsem skupaj HVALA ZA NAŠ SUPER ZAJTRK!

 

Pred tradicionalnim slovenskim zajtrkom smo med učenci OŠ Gabrovka-Dole  izvedli anketo o njihovih zajtrkovalnih navadah. Več o rezultatih ankete si lahko preberete na povezavi.

Povezava na video

Maja Bahor

(Skupno 589 obiskov, današnjih obiskov 1)