V sredo, 6. 4. 2016, smo na OŠ Gabrovka za učence od 6. do 9. r. izvedli                        2. naravoslovni dan na temo: Energija in ekologija s čistilno akcijo.

Prvi dve šolski uri so učenci 6. razreda ročno izdelovali papir. Za izdelavo so uporabili star časopisni papir in tako poskrbeli za njegovo ponovno predelavo in uporabo. Sedmošolci so se lotili obravnave in izdelave plakatov z ekološko vsebino: Onesnaževanje zraka, vode in tal, Človeštvo pestijo naravne katastrofe in odpadki, Posledice človekovega gospodarjenja na živo naravo in Ekosistem. Učenci 8. in 9. razreda pa so si v tem času ogledali proizvodnjo TEM Čatež, d. d., za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

V nadaljevanju naravoslovnega dne pa je sledila čistilna akcija. Lotili smo se čiščenja neposredne okolice šole in Gabrovke. Pobirali smo smeti, pometali igrišče ter parkirišča in poti okrog šole, pobirali veje, prekopavali in na novo posadili šolski vrtiček. Pospravili smo tudi objekt bivšega zdravstvenega doma, kjer shranjujemo odpadni papir, dokler se ga ne nabere dovolj za odvoz.

Obenem pa smo skupaj zbrali odpadne predmete, ki smo jih zbirali v okvirih akcij Čisto veselje in Halo, si za to, za katere bomo v prihodnjih dneh poskrbeli, da pridejo do organizatorjev.

Na šoli nadaljujemo z zbiranjem starega papirja za namene šolskega sklada, plastičnih pokrovčkov v dobrodelne namene ter odpadnih baterij, odpadnih sijalk ter manjših odpadnih električnih naprav kot prispevek k skrbi za recikliranje ter tako ohranjanje narave manj onesnažene.

Na dnevu dejavnosti smo pridobivali znanje in izkušnje za življenje. Verjamemo, da se bomo zaradi poudarkov, ki jih dajemo pri našem vzgojnem in izobraževalnem delu, veselili rezultatov, ki jih bomo opazili čez leta, saj se bodo naši učenci lažje odločali o svoji nadaljnji poklicni poti, znali pa bodo poskrbeti tudi za svoje okolje.

Nataša Cerovšek in Nataša Zupančič

(Skupno 210 obiskov, današnjih obiskov 1)