Igor Hostnik, ravnatelj OŠ Gabrovka – Dole

 

Intervju z ravnateljem:

1. Zakaj ste se odločili  za poklic učitelja?

V okolju, v katerem živiš, imaš pogled nad določenimi poklici. Kot otrok sem živel ob blokih v katerih so živeli učitelji. Ko sem se odločal za poklice, sem se najprej vpisal v gimnazijo. Potem pa sem videl, kako lahko vplivaš in pomagaš otrokom. Zato sem se odločil za poklic učitelja, navduševal pa sem se predvsem nad naravo, zato sem se odločil postati učitelj fizike.

 

2. Koliko let že učite?

Mislim, da 28 let.

 

 

3. Kaj vam je najbolj ostalo v spominu, skozi vsa ta leta poučevanja?

Najbolj so mi v spominu ostali tisti posamezni učenci, s katerimi se je dalo zelo lepo delati in na vse to potem gledaš s pozitivnimi očmi. Zelo pa so mi  v spominu ostali tudi učenci, ki so bistveno presegli moja pričakovanja in z minimalnim dodatnim delom dosegli veliko zlatih priznanj in prvih mest na različnih tekmovanjih. Nekateri učenci pa so bili tudi zelo presenečeni nad vsakdanjimi stvarmi, ki smo jih spoznavali pri pouku.

 

4. Zakaj ste se odločili, da bi postali ravnatelj?

Zaradi občutka, da bom na ta način otrokom še več ponudil. Poskušali bi na tak prijeten in zanimiv način in s svojimi izkušnjami bi zmogel še več. Spomnim se pregovora »časi se spreminjajo«. Rad bi, da bi bil pouk zanimiv in poučen, da bi učenci radi prihajali k pouku in bi od nas hoteli še več.

 

5. Kakšne so vaše dolžnosti?

Kar se dolžnosti tiče, obstaja zelo dolg seznam dolžnosti. Najbolj je pomembno spremljati pouk in dogodke. Nekaj je tudi zakonskih dolžnosti, o katerih nebi rad govoril. Dobivam podatke od sodelavcev, s katerimi potem delujemo in poskušamo otrokom omogočiti lepo nadaljevanje.

 

6. Kaj vam je pri funkciji ravnatelja najbolj všeč?

Glede na vse številne naloge, ki jim imam, bi mi bilo všeč, če bi z vami lahko kaj več naredil. Mi je pa všeč to, da pa lahko na to vplivam. Zagotovim pogoje za dobro, kvalitetno in normalno delo. Morda vi tega ne vidite.

 

7. Ali vam je bolj všeč poklic ravnatelja ali učitelja?

V delu ravnatelja uživam. Moram pa priznati, da zelo uživam in se zelo sprostim pri delu v razredu z vami!

 

8. Ali je delo ravnatelja naporno?

Ja ne vem če bi to lahko rekel. Le za vse mi včasih zmanjkuje časa.

 

 

9. Kako se sprostite po napornem delu?

Z vrtnarjenjem ali ustvarjanjem. Tudi z vinogradništvom in izdelavo pohištva.

 

10. Kakšno je vaše poslanstvo in kaj bi si želeli izboljšati na šoli?

Težko bo realizirati, urnik je že huda stvar, urnik bi želel urediti. Organizacija, večja povezanost med raznimi predmeti. Učenci tega ne opazite, predmeti so si podobni. Moja velika želja je, da bi povezovali in da bi ugotovili, da je vse ista stvar. Želim si, da bi izražali vaše poklicne usmerjenosti, da bi se lahko že prej pripravljali na to in da v devetem razredu, ko je potrebno izpolnjevati razne obrazce, ne bi bili preveč zmedeni. Rad bi vam omogočal pogled v izobrazbo. Želel bi si, da pouk ne bi potekal stresno, da kontrolna naloga za vas ne bi bila stres, da ne bi bili pred testom žalostni, ampak veseli, ker lahko pokažete, kaj ste se naučili.

 

V projektu so sodelovali:

Gabrovka: Marija Medved, Lara Šinkovec, Zala Lambergar, Sandra Jerič, Klara Dim, Ingrid Železnik

Dole: Nika Lavrič, Mihaela Željko, Sabina Komič

Mentorica: Aleksandra Kokalj

(Skupno 2.520 obiskov, današnjih obiskov 1)