Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je bil tudi letos eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, ki smo ga obeležili v petek, 18. novembra 2016.

Z njim se želi opozoriti ljudi o pomenu oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano lokalnega okolja.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk vključuje zajtrk sestavljen iz lokalne, slovenske pridelane hrane  – kruha iz krušne peči, polnomastnega mleka, masla in medu ter jabolk. 

V petek smo se vsi učenci in zaposleni zjutraj zbrali v jedilnici (tako v Gabrovki kot na Dolah) ter dan začeli z zajtrkom. Zajtrk je bil zelo okusen in slasten, mize pa so na koncu ostale skoraj prazne.

Na tem mestu se moramo zahvaliti vsem, ki so prispevali ali darovali živila za zajtrk.

 

JEJMO ZDRAVO – JEJMO LOKALNO 

  • črni kruh – žene Društva podeželskih žena (Gabrovka – Vanja Lovše, Magda Resnik, Dole – Marjana Oblak)
  • med – Čebelarstvo Grm
  • mleko – Zdenko Pivec
  • jabolka – eko jabolka iz Mirne peči
  • maslo – Mlekarne Celeia

TradSLzajtrk

 

NAJ DAN SLOVENSKE HRANE POSTANE VSAK DAN!

Po zajtrku so učenci od 5. razreda nadaljevali  z naravoslovnim dnem. Učenci višje stopnje so se lotili  peke kruha, priprave slastnih sadnih napitkov in različnih namazov ter dekoracije mize. Učenci devetih razredov so se odpravili na kmetijo Vresk , kjer so si ogledali domačo predelavo mesa in izdelavo – hrenovk.

Dan so vsi skupaj  zaključili v jedilnici z degustacijo pripravljenih kruhkov z namazi in napitki.

Učenci nižjih razredov so naravoslovni dan na temo prehrane izvedli že v oktobru z obiskom pekarne, mlekarne ali pa čebelarja.

Letos pa je za nami že 10 let uspešnega sodelovanja, 10 let organiziranega medenega zajtrka in s tem akcije slovenskih čebelarjev v šolah in vrtcih, ki z veseljem predstavljajo čebelarstvo najmlajšim – začelo se je v vrtcih, nato so se pridružile še šole. Tako vrtci kot osnovne šole so  akcijo sprejeli z odobravanjem in medeni zajtrk se je marsikje razvil v veliko več. Nastali so številni projekti in zgodbe, ki otroke v osnovnih šolah in vrtcih na prijeten način, prek igre in različnih dejavnosti seznanjajo s pomenom čebel, čebelarstva in ohranjanja okolja ter s čebeljimi pridelki.

Ob tem posebnem dogodku – 10. obletnici medenega zajtrka – smo se tudi na naši šoli odločili pridružiti se projektu ustvariti najštevilčnejši pevski zbor, ki bo usklajen kot čebelja družina, zapeli pa smo vsem dobro poznano in priljubljeno pesem Čebelar ansambla Lojzeta Slaka. 

Slike in posnetek Čebelarja si lahko ogledate TUKAJ.

(Skupno 473 obiskov, današnjih obiskov 1)