V sredo, 21. marca 2018, so učenci 5. razreda POŠ Dole ter vsi učenci 6.–9. razreda OŠ Gabrovka-Dole v sklopu 3. kulturnega dne odšli v Ljubljano. Vsak razred je imel ogled ene izmed kulturnih ustanov, nato pa so se ponovno združili v Kinodvoru.

Učenci 5. razreda z Dol ter učenci 6. razreda so izkusili pouk svojih (pra)babic in (pra)dedkov v Slovenskem šolskem muzeju. Oblečeni so bili v tedanja oblačila, uporabljali starinska pisala, v klopeh sedeli ločeno po spolu, spoštljivo naslavljali učiteljico ter doživeli tudi katero izmed kazni, če se niso držali navodil. Sledil je sprehod po Ljubljani in ogled ostankov različnih zgodovinskih obdobij mesta – antike, srednjega, novega veka in seveda moderne dobe.

Učenci 7. razreda so se udeležili delavnice Spoznajmo Emonce v Mestnem muzeju Ljubljana. Nekateri so se oblekli v stare rimske tunike, preizkusili bojno opremo rimskih legionarjev, uživali v rimski pojedini ter spoznali ostanke rimske države na naših tleh.

Narodna galerija je ponudila učencem 8. razreda vpogled v zgodovino umetnosti na Slovenskem. Ogledali so si stalno zbirko in občudovali umetnije pomembnejših slovenskih ustvarjalcev.

Učenci 9. razreda pa so si ogledali razstavo Slovenci v XX. stoletju v Muzeju novejše zgodovine. Ob vodstvu po razstavi so interpretirali tudi zgodovinske vire iz prve svetovne vojne. Vsem se je v spomin vtisnila kaverna in težave, s katerimi so se spopadali vojaki na soški fronti.

V Kinodvoru je sledil ogled filma Košarkar naj bo, narejen po literarni predlogi Primoža Suhodolčana. V šolo so se učenci vrnili polni novih izkustev in doživetij.

Barbara Težak

(Skupno 105 obiskov, današnjih obiskov 1)