Tudi na naši šoli smo v petek, 11. junija 2021, izpeljali »nadomestni« tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga lani tretji petek v novembru, na dan slovenske hrane, ni bilo možno pripraviti. Zaradi epidemioloških razmer ter posledično zaprtih šol smo ga namreč v novembru izvedli doma, v okviru družin.

Namen projekta je poudariti:

  • pomen zajtrka
  • pomen čebelarstva
  • pomen domače lokalne hrane
  • ohranjanje kmetijstva, podeželja in obdelovalnih površin
  • varovanje okolja

Zajtrk je bil sestavljen iz kruha, mleka, masla, medu in jabolka – vsa živila so bila slovenskega porekla.

Več informacij na temo čebel in čebelarstva si lahko preberete na spletni strani: http://www.ohranimo-cebele.si/.

Zakaj je pomembno, da pride hrana s slovenskih kmetij?

»Hrana ne zraste na policah trgovin, kmetje jo pridelajo na njivah, v sadovnjakih, v hlevih… Prav je, da jemo hrano, ki je pridelana blizu našega doma. Najbolj kakovostna je tista hrana, ki je bila zjutraj na njivi, za kosilo pa že na mizi. S tradicionalnim slovenskim zajtrkom se učimo spoštovati doma pridelano hrano. Pomisliti pa moramo tudi, kako prevažanje hrane iz daljnih krajev onesnažuje okolje.« (Povzeto po Ciciban – Cici vesela šola; nov. 2014)

Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, zaradi krajšega časa skladiščenja imata sadje in zelenjava več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov, kot so konzervansi, barvila ipd., ki jih uporabljajo tudi, da hrana vzdrži dolge transporte. Taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu. Z naročanjem živil od lokalnih pridelovalcev/predelovalcev posredno pripomoremo tudi k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti, zagotavljamo trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane, ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva.

Zakaj moramo zjutraj zajtrkovati?

»Zato, ker prazna vreča ne stoji pokonci! Kaj pomeni ta slovenski pregovor? Tudi to, da lačen človek težko dela. Zjutraj moramo telesu zagotoviti dovolj energije, da se lahko učimo in igramo. Zato moramo zajtrkovati, še preden pridemo v šolo. A ni vseeno kaj zajtrkujemo. Zajtrk mora biti sestavljen iz zdravih, naravno pridelanih jedi. In ne pozabimo na gibanje! Tudi to je za zdravje zelo pomembno.« (Povzeto po Ciciban – Cici vesela šola; nov. 2014)

 

 

 

 

 

     

 

 

 

 

 

 

(Skupno 32 obiskov, današnjih obiskov 1)