V mesecu marcu sta naši šoli obiskali predstavnici Francoskega inštituta v Ljubljani. Maša Jazbec je učencem predstavila očarljivost francoskega jezika skozi poezijo. Učencem 9. razreda je na igriv način predstavila pesem Les moustiques (Komarji) avtorice Maram al Masri. Z učenci je komunicirala le v francoskem jeziku. Ko jim je čisto na koncu ure prebrala svoj prevod pesmi, objavljen v dvojezični antologiji sodobne francoske poezije Kalejdoskop, so bili učenci zelo presenečeni, saj niso vedeli, kateri jezik je pravzaprav njen materin, bili so namreč prepričani, da pred njimi stoji Francozinja. Spoznali so, da jezik niso le besede, temveč ton in barva glasu, glasnost, kretnje, mimika obraza in da ob opazovanju vsega tega lahko razumeš še tako nerazumljiv jezik.

Francozinja Clara Picart pa je učence 6. razreda pripeljala do spoznanja, da je učenje jezika lahko neverjetno zabavno in uspešno v zelo kratkem času, pa čeprav še nikoli nisi slišal ali videl zapisa besede v francoščini. Učenci so se zabavali pri predstavljanju, učenju osnovnih barv in nekaterih ukazov. To je bilo čudovito potovanje v svet francoskega jezika.

Takšni obiski so neprecenljivega pomena, saj odpirajo možnosti odstiranja meja med ljudmi in nas učijo, da nam različni jeziki niso bili dani le zato, da bi lahko komunicirali z drugače govorečimi ljudmi, temveč tudi zato, da bi si širili naša obzorja.

 

(Skupno 131 obiskov, današnjih obiskov 1)