Na OŠ Gabrovka-Dole smo imeli, 11. 4. 2015, delovno soboto. Izvedli smo dan dejavnosti na temo PREDSTAVITEV POKLICEV IN POSTOPKOV OŽIVLJANJA Z UPORABO AVTOMATSKEGA DEFIBRILATORJA, hkrati pa je bil to tudi dan odprtih vrat, na katerega smo povabili starše in krajane.

V uvodnem delu smo s pomočjo staršev in krajanov učencem predstavili različne poklice oz. dejavnosti, s katerimi se posamezniki ukvarjajo. Bili smo priča odličnim, zanimivim, nazornim in poučnim predstavitvam. Verjamemo, da smo našim učencem pripomogli k lažji odločitvi za nadaljnje šolanje in pri pridobivanju informacij o različnih poklicih. Na dnevu dejavnosti so sodelovali: Nina Medved, Boštjan Zagorc, Simona Smole, Uroš Resnik, Anka Krnc, Eva Lesjak, Martin Golob, Kaja Bučar, Jože Lovše, Andrej Hrup, Josip Subotičanec, Tanja Uštar, Peter Kralj, Franci Zavrl, Gregor Martinčič, Marjana Sluga, Robert Tekavec, Mirko Brinovec, Tamara Povše, Ksenija Hribar in Zdenko Bostič. Nekaj staršev pa je učence obiskalo in predstavilo svoj poklic že prej, in sicer tekom šolskega leta, v okviru pouka. Zahvala je namenjena vsem, ki so bili pripravljeni deliti svoje delovne izkušnje z nami.

Učenci, učitelji, starši in obiskovalci pa smo pod vodstvom ekipe reševalcev, članov Koronarnega kluba Mežiške doline, v nadaljevanju prisluhnili odličnemu predavanju o srcu, njegovi funkciji, zdravstvenih zapletih in postopkih ravnanja v primeru nenadnega zastoja srca. Novo pridobljeno ali obnovljeno znanje smo utrdili ob praktični vaji temeljnega postopka oživljanja (TPO – masaža prsnega koša, umetno dihanje) in uporabi avtomatskega defibrilatorja (AED).

Zahvala je namenjena tudi vsem tistim, ki ste se udeležili dneva odprtih vrat in tako prisluhnili predstavitvam poklicev ali pa se v nadaljevanju udeležili praktične vaje oživljanja.

Pridobivali smo znanje za življenje. Verjamemo, da se bomo zaradi poudarkov, ki jih dajemo pri našem vzgojnem in izobraževalnem delu, veselili rezultatov, ki jih bomo opazili čez veliko let, saj se bodo naši učenci lažje odločali o svoji nadaljnji poklicni poti, znali bodo poskrbeti za svoje zdravje kot tudi za zdravje ljudi v svoji bližini.

 

Nataša Zupančič

 

 

(Skupno 373 obiskov, današnjih obiskov 1)