Brezžično izobraževalno omrežje EDUROAM

Osnovna šola Gabrovka-Dole nudi zaposlenim in učencem možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega računalniškega omrežja EDUROAM. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi. EDUROAM je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes (http://www.arnes.si/dostop).

1. Kaj je Eduroam?

Storitev Eduroam omogoča  učencem in zaposlenim varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naši šoli in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam.

V omrežje Eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (fakultete, inštituti, srednje šole) v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org).

Omrežje je zasnovano tako, da lahko učenci ali zaposleni dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini), in to z istim uporabniškim imenom in geslom kot v “domačem” omrežju Eduroam (npr. učitelj OŠ Gabrovka-Dole dostopa v zaščiteno omrežje Eduroam v Ljubljani ali Mariboru oz. v katerokoli omrežje Eduroam v tujini). Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočem uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.

 

2. Tehnične zahteve za dostop

V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati s prenosnim računalnikom, dlančnikom, telefonom; skratka z napravo, na kateri operacijski sistem in brezžični vmesnik podpira standard 802.11a/g/n ter varnostni protokol WPA1/2-Podjetniško (WPA1/2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP (enkripcija podatkov AES).

 

3. Navodila za priklop

Podrobna navodila za namestitev najdete na naslovu www.eduroam.si, oz. za uporabnike OŠ Gabrovka-Dole: navodila EDUROAM OS Gabrovka-Dole.

Pomagate si lahko tudi z prednastavljenimi programi za namestitev brezžičnega omrežja na vaši napravi – eduroamCAT.

Za uspešno prijavo v omrežje eduroam potrebujete veljavno uporabniško ime in geslo v matični organizaciji OŠ Gabrovka-Dole. Učenci pridobijo uporabniško ime in geslo v 3. oz. 4. razredu.

 

4. Pomoč  in kontaktne osebe

Kontaktna oseba je Nataša Cerovšek – telefon 01 89 71 242 oz. natasa.cerovsek@os-gabrovka-dole.si

(Skupno 971 obiskov, današnjih obiskov 1)