V ponedeljek, 14. 09. 2015, so učenci 6. – 9. razreda iz Gabrovke in 5. – 9. razreda iz Dol pri Litiji na 1. tehniškem dnevu spoznavali varno uporabo interneta.

Na delavnicah mentorjev iz Safe.si so se pogovarjali o tem, kaj je varno deskanje po internetu ter kakšna je varna in odgovorna raba novih tehnologij (zaščita zasebnosti na spletu, Facebooku, kaj je to geografsko sledenje (geolocation), kakšen je spletni in mobilni bonton, kakšna so preventive na področju spletnega ustrahovanja in prekomerne rabe novih tehnologij). Učenci so dobili nasvete, kako se obnašati na spletu in tudi informacije, kam se obrniti ob različnih težavah ali zlorabah na spletu.

G. policist Andrej Hrup iz PP Litija je učencem predstavil temo nasilje med vrstniki ter nasilje preko interneta.

G. kriminalist Robert Tekavec pa je starejšim učencem spregovoril o nevarnostih, s katerimi se lahko srečajo na internetu in s primeri iz prakse pojasnil, da se taki dogodki zgodijo tudi pri nas ter kako se le-teh obvarujejo.

V zaključni uri so učenci spoznali 10 top nasvetov za varno rabo interneta ter si vsak zase zadali cilj, katerega bodo še posebej poskušali izpolnjevati pri vsakdanji uporabi interneta.

Več namigov za varno uporabo interneta tako za učence kot starše pa najdete:

www.safe.si

otroci.safe.si

Varna raba interneta in naprav

Nataša Cerovšek

(Skupno 151 obiskov, današnjih obiskov 1)