V torek, 26. 1. 2016, je v zbornici OŠ Gabrovka potekal šolski parlament na temo Pasti mladostništva. Poleg predstavnikov oddelkov so se zasedanja udeležili tudi ravnatelj Igor Hostnik, svetovalna delavka Maja Plazar in ga. Darja Meserko (predstavnica staršev). Za predsednico parlamenta so učenci izvolili osmošolko Tajo Kraševec, ki je svoje delo odlično opravila. Učenci so predstavili svoja razmišljanja o pasteh mladostništva/otroštva, nato pa je potekala razprava. Oblikovali so nekaj sklepov o pasteh mladostništva:

  1. Tudi otroštvo ima svoje pasti (zlasti nevarnost v prometu, nevarnost zaužitja nevarnih snovi, ki so otrokom na dosegu).
  2. Bolje je, da gremo na svež zrak kot pa da posežemo po nedovoljenih in škodljivih snoveh za naše zdravje.
  3. Med glavne pasti mladostništva uvrščamo kajenje, uživanje drog, energetske pijače, alkohol, družabna omrežja, medvrstniško nasilje, trgovino z ljudmi, motnje hranjenja (bulimija, anoreksija).
  4. Lahko smo odvisni tudi od športa, računalniških iger, televizije, tablice ipd. (slednje uvrščamo med sedeče pasti).
  5. Naša samopodoba je zelo pomembna za zaščito pred pastmi mladostništva. Misli, ki jih imamo sebi, so zelo pomembne.
  6. V primeru težav se obrnemo na starše, prijatelje, sošolce, sorodnike, učitelje, TOM telefon, SOS telefon, duhovnika, socialno službo.
  7. Pri pasteh mladostništva opažamo razliko med spoloma.
  8. Pri pasteh mladostništva opažamo razliko med podeželjem in mestom.
  9. Pasti mladostništva bi morali preprečevati s pogovori.

Na šolskem parlamentu so bili izvoljeni štirje predstavniki za občinski otroški parlament, ki bo konec februarja potekal v Litiji. OŠ Gabrovka – Dole bodo zastopali Hana Dim, Taja Kraševec, Chidike Felix Medved in Rok Štempihar. Dogajanje na šolskem parlamentu je v fotografski objektiv ujela Pia Utenkar.

Barbara Težak

(Skupno 314 obiskov, današnjih obiskov 1)