ŠOLA ZA ŽIVLJENJE

V petek, 14. 4. 2017, smo imeli učenci 6.–9. r. OŠ Gabrovka – Dole naravoslovni dan. Za vse učence je bil organiziran v šoli v Gabrovki.

Učenci 9. razreda smo se na naravoslovnem dnevu pogovarjali o pasteh odraščanja.

Prvi dve uri smo preživeli z medicinsko sestro Petro Anžel Lara iz Zdravstvenega doma Litija. Pogovarjali smo se o odraščanju, spolnosti in varni uporabi kontracepcije. Veliko znanja smo obnovili, naučili pa smo se tudi nekaj novega.

Po malici smo se dve uri družili s policistom Andrejem Hrupom iz Policijske postaje Litija. Zavedamo se, da bo kmalu prišel čas, ko bomo lahko delali vozniške izpite, zato smo se s policistom pogovorili o cestnoprometnih predpisih, večji del našega skupnega časa pa je bil namenjen pogovoru o drogah. Pogovor se nam je zdel zelo zanimiv in poučen, saj smo izvedeli veliko informacij, ki nam bodo v življenju, še posebno v obdobju šolanja na srednjih šolah, zelo koristili.

Brina Brinovec, Taja Kraševec in Ana Zidar, 9. r.

 

Učenci 8. r. smo se prav tako pogovarjali o odraščanju, v povezavi s tem o medsebojnih odnosih ter spolno prenosljivih boleznih.

Prvi dve uri nam je medicinska sestra Hana Pollak predstavila značilnosti odraščanja in se z nami pogovarjala o medsebojnih odnosih. Spregovorili smo o stvareh, ki se nam dogajajo v puberteti, omenili smo slabe in dobre lastnosti tega obdobja, razlike v odraščanju med fanti in dekleti ter o načinu spoprijemanja s težavami, ki se razlikuje od posameznika do posameznika. V vmesnem odmoru smo se sprostili s plesno igro. V nadaljevanju nam je učiteljica Manja Vidmar predstavila spolno prenosljive bolezni, ponovili smo tudi šolsko snov. Na koncu smo se razdelili v dve skupini in izdelali plakat o spolno prenosljivih boleznih.

Preživeli smo sproščen dan, svoje znanje smo širili na malce drugačen način. Najbolje od vsega pa je bilo to, da smo se učili skozi aktivnosti in ne iz učbenikov in zvezkov.

Pia Utenkar, Karmen Zavrl, 8. r.

 

Učenci 7. razreda smo prvi dve uri namenili pogovoru o sladkorni bolezni, po malici pa smo se pogovarjali o samopodobi in stresu.

Na začetku predavanja o sladkorni bolezni, ki ga je vodila pedagoginja Maja Plazar, smo  dobili delovne liste, ki smo jih reševali med gledanjem kratkega filma o sladkorni bolezni. Po ogledu nas je obiskala gospa Branka Jerič in nam iz lastnih izkušenj predstavila še dodatne informacije o sladkorni bolezni. Pokazala nam je trike proti utrujenosti in glavobolu. Bilo je zanimivo in poučno.

Po velikonočni malici smo se  v matematični učilnici družili z medicinsko sestro Hano Pollak iz Zdravstvenega doma Litija. Posedli smo v krog in se najprej pogovarjali o negativni in pozitivni samopodobi, nato pa še o odraščanju in stresu. Na koncu nam je ostalo še nekaj časa za igro proti stresu v ruščini. Pridno smo sodelovali, kar je na koncu potrdila tudi medicinska sestra. Seveda pa smo se tudi zabavali.

Alja Brlogar, Eva Lavrič, 7. r.

Učenci 6. razreda smo se prvi dve uri ukvarjali z energijo v hrani. Prvo uro smo naredili poskus, s katerim smo hoteli dokazati, da je v hrani res energija. V nadaljevanju pa smo reševali naloge, povezane z energijo v hrani. Po malici je bila z nami medicinska sestra Petra Anžel Lara iz Zdravstvenega doma Litija. Veliko nam je povedala o odraščanju,  o odnosih v družini in med vrstniki ter tudi o zdravem načinu življenja.

Zala Pavlin, 6. r.

Zadnjo šolsko uro smo se razdelili v različne delavnice: nekateri so se preizkusili v pisanju člankov v angleščini, nekateri v pisanju v slovenščini, drugi so izdelovali plakate in zgibanke. Naravoslovni dan z zanimivo in seveda poučno vsebino se je zaključil ob 12.15.

Nekaj utrinkov pa na spodnjih fotografijah.

 

(Skupno 287 obiskov, današnjih obiskov 1)