Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je bil tudi letos eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, ki smo ga obeležili v petek, 17. novembra 2017.

Z njim se želi opozoriti ljudi o pomenu oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano lokalnega okolja.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk vključuje zajtrk sestavljen iz lokalne, slovenske pridelane hrane  – kruha iz krušne peči, polnomastnega mleka, masla in medu ter jabolk. 

 

V petek zjutraj smo se vsi učenci in zaposleni zbrali v jedilnici (tako v Gabrovki kot na Dolah) in naprej za uvod zapeli  vsem dobro poznano in priljubljeno pesem Čebelar ansambla Lojzeta Slaka.

 

V nadaljevanju smo podelili posebna priznanja učencem naše šole za likovno ustvarjanje na temo Tihožitje – jesenski plodovi. Šolski likovni natečaj smo letos izvedli prvič in to več kot uspešno, saj šolo krasijo tihožitja v različnih tehnikah.

Vsi učenci pa so najbolj nestrpno čakali zajtrk, saj so jim želodčki ob pogledu na polne mize že krulili. Zajtrk je bil zelo okusen in slasten, mize pa so na koncu ostale skoraj prazne.

 

Na tem mestu se moramo zahvaliti vsem, ki so prispevali ali darovali živila za zajtrk.

 

JEJMO ZDRAVO – JEJMO LOKALNO

 

  • črni kruh – žene Društva podeželskih žena

                              (Gabrovka – Branka Golob, Magda Resnik, Dole – Marjana Oblak)

  • med – Čebelarstvo Jevšovar
  • mleko – Zdenko Pivec
  • jabolka – jabolka (Zadruga Jarina)
  • maslo – Mlekarne Celeia

 

NAJ DAN SLOVENSKE HRANE POSTANE VSAK DAN!

Po zajtrku so se učenci 6., 7. in 8. razreda lotili priprave zelenjavnega kosila, priprave slastnih sadno-zelenjavnih napitkov in zelenjavnega čipsa ter dekoracije mize.

Novost letošnjega leta je bila, da so učenci s pomočjo učiteljic in kuharic pripravljali kosilo za vse učence šole. Tako so pripravili bučno in krompirjevo juho, zelenjavni narastek in zelenjavno lazanjo ter zeleno in ješprenjovo solato.

Učenci devetih razredov so se v spremstvu učiteljev odpravili na Ekološko kmetijo Zabukovec v Gabrijele pri Krmelju, kjer so si ogledali kmetijo, njihove žitne proizvode in izdelke iz njih.

Učence 5. razreda je obiskala medicinska sestra – pogovarjali so se o različnih odvisnostih, izdelali pa so tudi prehransko piramido, ki vključuje tudi gibanje in pitje zdravih pijač.

4. razred se je posvetil sadju in zelenjavi. Izdelali so sadna nabodala ali kokosove kroglice iz posušenega sadja in oreščkov.

Učenci nižjih razredov so naravoslovni dan na temo prehrane izvedli že v oktobru z obiskom pekarne, mlekarne ali pa čebelarja.

 

Dan smo vsi skupaj  zaključili v jedilnici s predstavitvijo dela in z degustacijo pripravljenih jedi in napitkov.

 

Fotografije iz dogodkov si lahko ogledate spodaj.

 

(Skupno 203 obiskov, današnjih obiskov 1)