V četrtek, 26. 04. 2018, je za učence 8. in 9. razredov matične in podružnične šole potekal 3. naravoslovni dan na temo Energija in ekologija.

Zjutraj so si vsi učenci ogledali proizvodnjo električnih stikal in vtičnic v tovarni TEM Čatež d. d., kjer svojim uporabnikom že več kot 40 let ponujamo preprosto prilagodljive, tehnološko inovativne in estetsko dovršene izdelke, ki uravnavajo počutje in razpoloženje v različnih bivalnih in delovnih okoljih. Učenci so videli kako poteka proizvodni proces od izdelave polizdelkov do končnih izdelkov ter spoznali tako ročno kot robotsko delo. V TEMu so v lanskem letu razširili svoje prostore s povečavo skladišč in sprehodili smo se skozi stare in nove prostore tovarne. Prijazni vodje so učencem razložili kako poteka njihov delovni proces ter jih povabili, da jih v prihodnje še kaj obiščejo, morda kot dijaki ter študentje na praksi ali morda celo kot bodoči sodelavci v tovarni.

Po vrnitvi v šolo so se nekateri učenci 8. razreda sprehodili do hiš v bližnji okolici šole ter pobrali star papir, ki so ga nato povezali v pakete, da je pripravljen za odvoz. Nekaj učenk 8. razreda pa poskrbelo za šolski vrtiček, na katerega so posadile in posejale različne vrste zelenjave. Nato je za vse učence 8. razreda sledilo razmišljanje o ekologiji, recikliranju in dolgoročnih posledicah onesnaževanja našega planeta. Spomnili so se tudi, kateri viri pridobivanja energije so bolj ekološki ter razmišljali o tem, kakšne so njihove prednosti in slabosti.

Učenci 9. razreda pa so čas po šolski malici posvetili obnovitvi svojega znanja tehnike: elektrike, motorjev, poimenovanja orodij, tehničnega risanja … in ugotovili, da bodo to znanje še rabili v prihodnje, sploh tisti, ki jih bo izobraževalna in poklicna pot vodila v tehniške poklice.

Dan je bil razgiban, učenci so se naučili in izvedeli marsikaj novega in se med seboj družili ter obenem spoznali, da se je tako za službo kot za čistejše okolje potrebno truditi.

Iskrena hvala TEMu Čatež, za gostoljubje in prijazen sprejem ter vodenje skozi njihove prostore.

Nekaj utrinkov iz dneva dejavnosti si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji:

(Skupno 213 obiskov, današnjih obiskov 1)