Ste se spraševali, zakaj je Ljubljana ena izmed turistično najbolj zanimivih evropskih mest? Učenci izbirnega predmeta turistična vzgoja so v četrtek, 7. 6. 2018, raziskovali njeno turistično podobo.

Ugotovili so, da Ljubljana ponuja turistom raznovrstno kulinariko, ima zanimivo zgodovinsko ozadje, bogato arhitekturno podobo ter privlačne turistične dejavnosti. Čare mesta lahko turisti spoznavajo s plutjem po Ljubljanici, zgodovino mesta odkrivajo z reševanjem ugank v sobah pobega (»escape room«), raziskujejo delo in življenje znanih brkatih Slovencev (Plečnika, Cankarja in Jakopiča) z udeležbo na Brko turi, uživajo v kulinaričnih doživetjih na odprti kuhinji ipd. Center Ljubljane je pešcem zelo prijazen, saj zaprti del mesta omogoča prosto sprehajanje in kolesarjenje. Mesto se lahko tudi pohvali s svojo »zeleno politiko« prometa, saj se turist lahko po mestu zapelje s kolesom, električnim kavalirjem ali vlakom.

Naša skupina se je odpravila v Muzej iluzij, kjer so različne uganke ustvarjale lažne vizualne predstave in »kravžljale« naše možgane. Slike v spodnji galeriji prikazujejo barvite sence deklet, trojnega Jana in Marcela, ki z rokami hodi po stropu. Kako je to mogoče? Na srečo ima vsaka uganka tudi pojasnilo, tako da smo lažje razumeli lažne podobe, ki so nam jih predstavljali  naši možgani. Po krhanju miselnih orehov in prividov smo se odpravili po starem delu mesta ter se ustavili v nenavadni sladoledarni. Kupec si lahko sam izbere kombinacijo okusa in preliva. Nenavadno pa je, da vsak izbrani sladoled naredijo v rolicah. Učenci so bili na sladoledom navdušeni.

Polni vtisov smo se odpravili na vlak in s tem zaključili naš zadnji izlet.

Barbara Težak

(Skupno 191 obiskov, današnjih obiskov 1)