V četrtek, 5. decembra 2019, je na šoli potekal šolski otroški parlament na temo moja poklicna prihodnost.

Zala Pavlin in Zala Zidar sta podali uvodni nagovor, nato pa nas je pozdravila še namestnica ravnatelja Tadeja Jesenšek. Zali sta nato predstavili potek parlamenta. Predstavniki razredov so v prvem delu povedali, o čem so se pogovarjali na kulturnem dnevu ter predstavili razmišljanja svojih sošolcev. Poudarili so naslednje:

  1. Za poklicno prihodnost se jim zdita enako pomembni kariera in družina. Pomembno vlogo pa imajo tudi prijatelji, ki dvigujejo našo samozavest in nas spodbujajo, da smo vztrajni.
  2. Pri izbiri poklica moramo poznati svoje sposobnosti, delo nas mora veseliti in dobro moramo poznati izbrani poklic.
  3. Za svojo prihodnost se odločamo sami, pri tem pa nam lahko pomagajo tudi starši in prijatelji.
  4. Pomembno je, da zaključimo šolanje.

Nato je sledila vodena debata, kjer so se učenci razporedili v dve skupini. Ena skupina je iskala argumente za trditev, da je bolje imeti službo, ki te veseli; druga pa za trditev, da je bolje imeti službo z višjo plačo, četudi te delo ne veseli. Vnela se je zares zanimiva debata, kjer so vsi zavzeto zagovarjali svojo stran.

V nadaljevanju jih je učiteljica Barbara Težak spraševala, kako si zamišljajo svojo poklicno prihodnost. O njej razmišljajo takole:

– delovna doba bo trajala 30 let;

– delovne naloge se bodo stalno spreminjale;

– večina meni, da bodo opravljali ves čas isti poklic;

– menijo, da se bodo morali v službi dodatno izobraževati

– ter da bodo v času svoje zaposlitve zamenjali tri delodajalce ali pa bodo ustanovili svoje podjetje.

Učenci mislijo, da bodo v prihodnosti pomembni poklici s področja grafičnega oblikovanja, gostinstva, medicine, različnih obrti, trgovine, okoljevarstva, nege starostnikov ter varstva otrok.

Na koncu so izglasovali še štiri predstavnike naše šole za občinski parlament, ki bo potekal februarja v Litiji. Šolo bodo zastopali Sara Uštar in Satja Vogrin iz Gabrovke ter Zala Celestina in Miha Brinovec z Dol.

Lara Strah in Larisa Zagorc

(Skupno 772 obiskov, današnjih obiskov 1)