V sredo, 22. 4. 2020, je za učence od 6. do 9. razreda potekal naravoslovni dan prehrana. Naravoslovni dan je potekal na dan, ko smo praznovali 50. obletnico praznovanja Svetovnega dneva Zemlje. Ob tem smo spoznavali, kako pomembno je, da prav vsak posameznik po svojih najboljših močeh pripomore k ohranjanju našega planeta. Letošnji Svetovni dan Zemlje je posvečen ukrepanju proti podnebnim spremembam, kar je eden največjih izzivov za prihodnost človeštva. Preverili smo tudi kakšen vpliv imajo podnebne spremembe na pridelavo hrane in kako vse lahko z izbiro hrane zmanjšamo vpliv na okolje. Devetošolci so pripravili letake, s katerimi nam sporočajo: lokalno je boljše in  ne mečimo hrane stran.

Osrednja tema naravoslovnega dne je bila SLOVENSKA HRANA.

Tako kot je raznolika slovenska pokrajina, je raznolika tudi slovenska kuhinja. Vsaka pokrajina ima svoje kulinarične posebnosti. Katere so to, so raziskali sedmošolci in oblikovali kulinarični zemljevid Slovenije.

V tradicionalni slovenski kuhinji so uporabljali izključno domače pridelke. Slovenska hrana je večinoma preprosta in energijsko bogata. Meso je bilo v preteklosti na mizi le ob posebnih priložnostih. Šestošolci so raziskali, kakšna je bila prehrana v preteklosti. Opravili so pogovor z babico in zbrali zanimive recepte.

Slovenska hrana je tudi hranilno bogata in vsebuje številne snovi, ki so koristne za zdravje in dobro počutje. To so lastnosti, ki jih običajno pripisujejo superživilom iz daljnih krajev. Osmošolci pa so raziskali, katera so slovenska superživila in kaj vsebujejo. Ugotovili so, da je tisto pravo superživilo lokalno in sveže živilo.

Devetošolci so se seznanili so se z ugotovitvami epigenetike o vplivu hrane na izražanje genov. Raziskali so zakaj drži rek Sem, kar jem:

Vsi učenci so za svojo družino pripravili tudi kosilo. Ker je bil poudarek na lokalno pridelani hrani, so učenci tudi za kosilo pripravljali slovenske jedi. Hvala vsem staršem, ki ste učencem pomagali pri pripravi kosila in tako omogočili, da smo lahko izvedli naravoslovni dan na daljavo.

Zemlja nam daje hrano, varujmo jo!

(Skupno 1.565 obiskov, današnjih obiskov 1)