V sredo, 10. 11. 2021, smo imeli gabrovški in dolski učenci od 6. do 9. razreda kulturni dan. Ustvarjali smo na temo srednji vek.

Pripravili smo plakate, izdelali ščite in meče, risali grbe, ročno izdelovali papir in pisali srednjeveška pisma. Spoznali smo tudi kaligrafijo, zgodovino heraldike in s kemijskimi poskusi pripravili veliko različnih zvarkov. Raziskali smo Fibonaccijevo zaporedje in presenečeni ugotovili, kje vse se to skriva v naravi. Podrobno smo preučili postopek izdelovanja papirja, spoznali legendo kralja Arturja, Robina Hooda ter zgodbo Romea in Julije. Ustvarjali smo tudi oltarne slike in vitraže. Spoznali smo glasbo srednjega veka in njene značilnosti ter se naučili zaplesati srednjeveški skupinski ples. Preizkusili smo se v zapisu očenaša v latinščini in poklepetali o navadah pri srednjeveški pojedini.

Delavnice so vodile učiteljice: Tadeja Jesenšek, Barbara Težak, Jasna Lepold-Phillips, Tjaša Brinovec Obolnar, Ksenija Pavlin, Anita Medvešek, Vesna Kores, Vanja Resnik Borišek, Manja Vidmar, Alenka Paternoster, Marta Hrovat, Mateja Sever in Aleksandra Kokalj.

Mislim, da nam je bil kulturni dan kar všeč, ker smo ustvarjali in izdelovali različne izdelke ter se naučili veliko novega o srednjem veku.

Napisala Pija Ramovš, 7. razred PŠ Dole

(Skupno 202 obiskov, današnjih obiskov 1)