V sredo, 15. 2. 2023, smo za učence od 6. do 9. razreda iz Gabrovke in Dol na matični šoli v Gabrovki pripravili dan dejavnosti na temo karierne – poklicne orientacije.

V svojo sredo smo povabili sorodnike naših učencev in tako so se nam predstavili doktorica veterinarske medicine ga. Lesjak, doktor elektrotehnike g. Povše, mizarski tehnik g. Brinovec ter magister filozofije g. Klinc. V 15-minutnih predstavitvah so učenci spoznali njihove poklicne poti, sedanje delo ter njihove storitve ali izdelke, ki pri tem nastanejo. Vsem štirim predstaviteljem poklicev se iskreno zahvaljujemo za obisk in vse zanimive informacije, ki so nam jih podali.

V nadaljevanju dneva so se vsi učenci srečali z delavci ZD Litija g. Kordežem, go. Povše ter go. Perič, ki so predstavili poklice v zdravstvu, njihove poklicne poti ter lastnosti, ki jih morajo imeti zdravstveni delavci. Učenci so se tekom tehniškega dne spoznali s temeljnimi postopki oživljanja ter uporabo defibrilatorja ter oboje preizkusili tudi v praksi. Tudi ekipi ZD Litija se zahvaljujemo za prijazen in strokoven prikaz oživljanja in uporabe AED ter predstavitev poklicev v zdravstvu.

Učenci 6. in 7. razreda so na dnevu dejavnosti izdelali še vsak svojo karierno mapo, v katero so že vložili prve izpolnjene učne liste, vezane na karierno orientacijo. Skozi igro vlog pa so se preizkusili v prepoznavanju različnih poklicev ter lastnosti, ki so za te poklice značilne.

Učenci 8. razreda so pod vodstvom šolske svetovalne delavke ge. Plazar v nadaljevanju del tehniškega dne namenili razmišljanju ter raziskovanju poklicnih možnosti z uporabo spletne strani Kam in kako, pri ostalih dejavnostih pa so razmišljali tudi o svojih lastnostih ter se seznanili s sestavljanjem življenjepisa.

Učenci 9. razreda pa so poleg razmišljanja o svojih lastnostih in vizijah 2 šolski uri preživeli v družbi dijakov ter profesorja g. Podgornika iz gimnazije Litija, kjer so se preizkusili v debatiranju. Hvala tudi dijakoma ter profesorju za njihov čas in pripravljenost za debatiranje z našimi devetošolci.

Tako učenci kot učitelji smo z izvedenim dnevom dejavnosti zelo zadovoljni, saj smo spoznali ter se naučili marsikaj novega o poklicih, karierni orientaciji, nas samih. So nam pa vsi gostje popestrili vsakdan ter nam različne poklicne in karierne poti predstavili v drugačni luči, za kar se vsem še enkrat iskreno zahvaljujemo z željo po sodelovanjih tudi v prihodnje.

Nekaj utrnikov iz dne dejavnosti si lahko ogledate na spodnji fotogaleriji.

Vodja tehniškega dne, Nataša Cerovšek

(Skupno 241 obiskov, današnjih obiskov 1)