Preventivne dejavnosti, ki smo jih ob pomoči številne ekipe zdravstvenih delavcev ZD Litija organizirali v petek, 26. 5. 2023, na športnem igrišču in v šoli v Gabrovki, so bile tudi letos dobro obiskane.

V sončnem petkovem popoldnevu smo se srečali otroci in odrasli, se družili in spoznavali, opravili meritve krvnega pritiska, telesne mase, se posvetovali s strokovnjaki ZD Litija ter opravili test vzdržljivosti – hoja na 2 km in/ali 6-minutni vzdržljivostni test. V času, ko so starši opravljali test hoje na 2 km ter se posvetovali z zdravstvenimi delavci, so otroci in učenci uživali v različnih telesnih aktivnostih, ki so jih izvajali pedagoški delavci.

Dodano vrednost preventivnih dejavnosti nam je omogočila ekipa programa Svit – državnega programa presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Uigrana ekipa je že v dopoldanskem času, ob atraktivnem in velikem modelu napihljivega črevesa in danke, osveščala otroke VVE Čebelica ter njihove stare starše in učence Osnovne šole Gabrovka – Dole.  Otroci in učenci so utrdili znanje o ustni higieni, z zanimanjem spoznavali delovanje črevesa, se seznanili z bolezenskimi spremembami, ki  na črevesu nastanejo pogosto zaradi nezdravega življenjskega sloga, in spoznali program Svit.  V popoldanskem času pa so delovanje črevesa in program Svit spoznavali starši in krajani, ki ob odhodu niso skrivali navdušenja.

Z učenci zadnjega triletja so bile izvedene delavnice o tveganem vedenju, ki jih je  vodil g. Rok Zaletel, strokovni sodelavec na NIJZ-ju. Ob njegovi asistenci smo tudi preizkusili motorične sposobnosti ob uporabi očal za simulacijo opitosti.

Vzgoja za zdravje se začne v družini in je naloga staršev, pri tem pa jim vzgojno-izobraževalne ter zdravstvene organizacije pomagamo. Mnogi preventivni programi, med drugim še vedno brezplačni preventivni zdravstveni program CINDI, ki ga izvajajo tudi v ZD Litija, ter program projekta Zdrave šole, ki se izvaja v OŠ Gabrovka – Dole, dodatno prispevajo k osveščanju otrok in odraslih na področju varovanja zdravja.

Navdušenje udeležencev, da so si v hitrem življenjskem tempu in ob vseh obveznostih vzeli nekaj časa zase, ter potrditev, da solidno skrbijo za svoje zdravje, je spodbuda za vse tiste, ki se po opravljenih testih in pogovoru s strokovnjaki odločijo, da bodo v svoj življenjski stil vnesli spremembe, ki bodo čez nekaj časa prispevale k boljšemu zdravju.

Z enostavnimi spremembami, predvsem v prehranjevalnih navadah in s telesno aktivnostjo, lahko občutno izboljšamo svoje zdravje ter omogočimo otrokom, da si pridobijo zdrave življenjske vzorce.

V OŠ Gabrovka – Dole se zavedamo pomena zdravja ter zdravih življenjskih navad in vloge odraslih pri tem. Zahvaljujemo se delavcem ZD Litija, ki v rednem službenem času največ pozornosti posvečajo kurativnim dejavnostim, da prav tako z veliko profesionalnostjo in predanostjo izvajajo tudi preventivne dejavnosti.

(Skupno 146 obiskov, današnjih obiskov 1)