»Izbiraj svoje misli,
saj postanejo besede,
izbiraj besede,
saj postanejo dejanja,
skrbno izbiraj svoja dejanja,
saj postanejo navade,
pazi na navade,
saj postanejo tvoj karakter.
Skrbi za svoj karakter,
saj zaznamuje tvojo usodo.«

V petek, 1.12.2017, smo obeležili svetovni dan boja proti aidsu. Učenke so že zjutraj delile rdeče pentlje s katerimi  izrazimo svoje zavedanje o prisotnosti aidsa in solidarnost ter podporo. Na ta dan pa smo organizirali tudi 2. naravoslovni dan v OŠ Gabrovka, ki je bil združen za obe šoli.

Učenci 6. razreda  so spoznavali vsebine na temo odraščanja, nato pa so odkrivali, da je za zdravo odraščanje pomembna tudi energija, ki jo dobimo iz hrane. Spoznali in računali  so koliko energije potrebuje naše telo za delovanje. Pogovorili so se o šolski prehrani in zdravem načinu življenja. Preverili so koliko energije je v arašidu ter izračunali energetsko vrednost zdravega in priljubljenega obroka.

V 7. razredu so pričeli dan s pogovorom o sladkorni bolezni. Spoznavali so na kakšen način lahko preprečimo razvoj te bolezni, njene znake, predvsem pa so se pogovarjali o zdravem načinu življenja, ki je temelj razvoja dobre in zdrave samopodobe. Samopodoba pa je bila potem tudi vsebina njihovega drugega dela naravoslovnega dne.

Učenci 8. razreda so pričeli dan s pogovorom o medosebnih odnosih, kako jih krepimo in na kakšen način jih vzpostavljamo…V drugem delu tega dne pa so spoznali  fiziologijo spolnih organov, se pogovorili o spolno prenosljivih boleznih in vrstah kontracepcije.

Učenci 9. razreda so se s pomočjo policista  pogovorili o pasteh življenja kot so droge, alkohol, kajenje, spletno nasilje in nevarnosti… Kasneje pa so imeli delavnico vzgoja za zdravo spolnost.

5. šolsko uro pa so se vsi učenci združili v različne skupine, kjer so delali povzetke in spoznanja po delavnicah, s pomočjo katerih se bomo tudi v prihodnjih dneh lahko spomnili na to, kar smo izvedeli danes.

Pri naravoslovnem dnevu so sodelovali  poleg učiteljev obeh šol tudi policist PP Litija g. Andrej Hrup in medicinska sestri ga. Hana Pollak in ga. Simona Mohar ter ga. Branka Jerič.

Dan je bil drugačen, pester in poučen ter dobra  popotnica za življenje vsem učencem…

Happiness is by choice not by chance.

Manja Vidmar

Nekaj fotografij iz dogodka si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

(Skupno 187 obiskov, današnjih obiskov 1)