» Žalostno je pomisliti, da narava govori in da človeški rod ne posluša.«

Victor Hugo

V torek, 12. 5. 2015, smo  v OŠ Gabrovka organizirali 3. naravoslovni dan.

Učenci 5., 6. in 7. razredov OŠ Gabrovka in POŠ Dole so pripravljali tradicionalne slovenske jedi: krhke flancate, prekmursko gibanico, frtaljo, bezgovo cvrtje in čaj iz različnih zelišč (melisa, bezeg, lipa …). Učenci so s pomočjo literature sestavili primere 3 menijev slovenske tradicionalne kuhinje, del skupine pa je pripravljal dekoracijo za degustacijo jedi v jedilnici. V računalnici pa so učenci  na osnovi zbranega gradiva in spleta  pripravljali e-knjigo o slovenski tradicionalni hrani.

Učenci 8. in 9. razreda OŠ Gabrovka in POŠ Dole  pa so odšli v Zavod Raznolikost, kjer so si učenci ogledali travniški sadovnjak in dela, ki so bila že narejena. Spoznali smo življenje na travniku in vrste rastlin ter živali, delovanje in soodvisnost živih bitij ter povezavo med naravo in človekom ter njegovimi dejavnostmi. Spoznali smo tudi integrirano in ekološko pridelavo sadja ter  različne vidike intenzivnih, integriranih, ekoloških in travniških sadovnjakov. Prepoznali smo pozitivne in negativne vidike vseh oblik. Predvsem pa smo si ta dan privzgajali zdrav odnos do pridelovanja sadja, hrane in razvijali spoštljiv odnos do narave.

Učenci 8. razreda so se udeležili  delavnice cepljenja sadnega drevja ter so se tudi sami preizkusili pri tem delu in cepili jablane in hruške z uporabo pravega materiala. Učenci 9. razreda pa so se bolj osredotočili na načine predelave hrane in ohranjanje kakovosti hrane pri predelavi le te. Poskusili smo domači čaj in sok ter spoznali številne sadike in semena. Družbo so nam delale domače živali ter predvsem prelepa narava, do koder je segel pogled …

5. šolsko uro smo se zbrali  v jedilnici šole, kjer smo poskusili tradicionalne slovenske jedi, ki so jih skrbno pripravili učenci 5., 6. in 7. razredov obeh šol pod vodstvom njihovih učiteljic.

Dan je bil preživet v »naravni učilnici« in čudovit, če si naravi pustil pot v srce …

 

Povezava na zbirko receptov učencev 5. razreda: http://www.flipsnack.com/AECAEE6BDC9/slovenska-tradicionalna-hrana.html

Povezava za primer menijev:                6. razred – http://www.flipsnack.com/AECAEE6BDC9/meniji.html

7. razred – http://www.flipsnack.com/AECAEE6BDC9/anini-recepti.html

slovenska tradicionalna kuhinja

 

Manja Vidmar

 

 

(Skupno 276 obiskov, današnjih obiskov 1)