Učenci 6.- 9. razreda OŠ Gabrovka in učenci 5. – 9. razreda POŠ Dole so imeli v torek, 7. 6. 2016, 3. naravoslovni dan. Učenci 8. in 9. razreda obeh šol so odšli v Srednjo kmetijsko šolo Grm, kjer so imeli delavnico in sicer:

učenci 8. razreda: Ko zadiši po čaju…

učenci 9. razreda: Predelava mleka v sir

Učenci so imeli v okviru delavnice tudi krajše predavanje o postopkih predelave hrane. Po izvedenih delavnicah pa so si ogledali še samo šolo in bližnjo okolico šole.

Učenci 6. in 7. razreda OŠ Gabrovka in učenci 5., 6. in 7. razreda pa so v šoli pripravljali nekatere evropske jedi. V uvodu jim je  zunanja sodelavka Tjaša Grčar predstavite sebe, svoj poklic ter svojo poklicno pot – od obiskovanja Srednje gostinske šole v Ljubljani, kjer se je izobrazila kot Gastronomsko – turistična tehnica do obiskovanja sedanje Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem v Ljubljani, kjer zaključuje študij in bo pridobila naziv Organizatorka poslovanja v gostinstvu in turizmu. Tjaša je učencev podrobneje predstavila svojo visoko šolo, nato pa povedala nekaj o bontonu ter pravilih varnega dela v kuhinji, za konec pa še o domačih merah v kuhinji. Učenci so se nato razdelili v 3 skupine, ki so krožile med posameznimi dejavnostim.

V prvi skupini so učenci kuhali in pripravljali izbrano jed. Učenci druge skupine so medtem v jedilnici pripravljali namizno dekoracijo. Učenci tretje skupine pa so se v računalniški učilnici naprej preizkusili v poznavanju evropske kulinarike, nato so v manjših skupinah izbrali ime svoje restavracije, vrsto kulinarike in izbrali jedi, ki bi jih v svoji restavraciji ponujali.

V gospodinjski učilnici so pripravljali naslednje jedi: italijansko riževo torto, sirovo pito s slanino, grško solato, bageto s česnom in majaronom, grško jogurtovo omako z zelišči, francoske piškote slonova ušesa, sadno bovlo in limonado, prostovljka Martina pa je z učenci pripravila marmorni kolač.

Zadnjo šolsko uro smo za vse učence višje stopnje imeli degustacijo pripravljenih jedi in izdelkov, ki so bili narejeni tekom ustavarjalnih delavnic. Izdelki so bili odlični!

O lepo okrašenih mizah s slastnimi jedmi se lahko prepričate sami z ogledom fotografij…

Manja Vidmar

(Skupno 249 obiskov, današnjih obiskov 1)