Šolski otroški parlament je letos doživel veliko organizacijsko novost. Prvič je namreč zasedanje mladih parlamentarcev potekalo na Podružnični šoli Dole. Zbrali so se v četrtek, 15. decembra 2016, in razpravljali o temi, ki jo vsako leto izberejo mladi na nacionalnem otroškem parlamentu. Za letošnje šolsko leto se le-ta glasi Otroci in načrtovanje prihodnosti.

V prvem delu šolskega parlamenta so predstavniki oddelkov s pomočjo plakatov, računalniških projekcij, ugank, pesmi in filma predstavili razmišljanje svojih sošolcev o izbrani temi. Slišali smo mnogo zrelih ugotovitev. V drugem delu je sledila delavnica, kjer so učenci od 4. do 9. razreda razmišljali o svetu, v katerem želijo živeti ter svoji vlogi v njem. Mlajši učenci pa so risali svoje želje za prihodnost. V zadnjem delu so mladi razpravljalci sprejeli nekaj sklepov ter izvolili predstavnike za občinski otroški parlament. Letos bodo OŠ Gabrovka-Dole zastopali Brina Brinovec, Ana Zidar, Petra Mejaš in Mitja Prijatelj.

Sklepi šolskega otroškega parlamenta:

  1. Načrtovanje prihodnosti je smiselno.
  2. Na poti do cilja je zelo pomembno, kaj razmišljamo o sebi.
  3. Podpora staršev je za nas pomembna.
  4. Pomembno je, da sledimo svojim sanjam ter da ne odnehamo, če naletimo na ovire. Kljub zastavljenim ciljem moramo biti odprti tudi za druge možnosti, saj nas življenje lahko tudi preseneti.
  5. Prijatelji iz otroštva/najstništva so pomembni tudi v prihodnosti.
  6. Vrednote, ki nas bodo v prihodnosti vodile, so zdravje, družina, prijateljstvo, kvalitetno preživljanje prostega časa in denar.
  7. Želimo živeti v varnejšem, prijaznejšem svetu brez nasilja (vojn) in revščine. Za nas je pomembna tudi lokalno pridelana hrana.
  8. Tudi sami sooblikujemo svet, v katerem bomo živeli, s skrbjo za okolje, tako da nismo nasilni in da se trudimo zmanjšati družbene razlike med ljudmi.
  9. Morebitne težave, ki nas lahko doletijo v prihodnosti so (naravne) nesreče, invalidnost, onesnaženost okolja, izguba bližnjega, vojne, prepiri, bolezni, revščina, osamljenost, izguba doma. Nekatere težave lahko premagamo sami s pogovorom, pomočjo bližnjih, pozitivnim razmišljanjem, s prostovoljnim delom, z ozaveščanjem drugih ter tako da ne obupamo. Del odgovornosti pa mora prevzeti tudi skupnost, v kateri živimo (občina, država).

 

Če bodo mladi parlamentarci svojo prihodnost tako odločno gradili kot so to predstavili na šolskem parlamentu, bodo znali v življenju dobro poskrbeti zase.

Barbara Težak

Fotografije: Matej Breskvar

(Skupno 252 obiskov, današnjih obiskov 1)