Med učenci so se pojavile naglavne uši in potrebo je ukrepanje staršev. Pričakujemo, da se boste vsi starši odgovorno lotili odprave uši, če jih pri svojih otrocih najdete.

Naglavna uš živi na lasišču, najdemo jo tudi na obrveh. Najpogosteje jo odkrijemo na zatilju in za ušesi. Če si ogledate otrokove lase, boste lahko videli  uši in mnogo jajčec ali gnid, prilepljenih na lase kot zrnca drobne soli. Jajčeca so izležena tam, kjer se iz lasišča pojavijo lasje, kar pomeni, da je ušivost sveža, če so gnide blizu lasišča. Če pa so gnide pritrjene više po lasu, je to znak, da ima otrok gnide verjetno že nekaj časa. Uši odpravite s posebnim šamponom, ki ga dobite v lekarni ali specializirani trgovini! Poleg umivanja las s posebnimi šamponi in česanjem z gostim glavnikom, morate vse gnide ročno odstraniti, kar vam bo vzelo več časa, a bo imelo tudi dobre rezultate. Postopek odprave morate ponoviti čez teden dni. Istočasno zamenjajte posteljno perilo in obleko ter prezračite blazine in odeje.

O pojavu ušivosti pri svojem otroku in poteku odpravljanja izmenjajte informacije s strokovnimi delavkami v vrtcu in v šoli.

Samo z vašo pomočjo bomo uspešni pri odpravi te nadležne in neprijetne zadeve.

(Skupno 115 obiskov, današnjih obiskov 1)