V četrtek, 13. 10. 2022, smo se na Dolah pri Litiji srečali redki posamezniki, ki smo si v hitrem vsakodnevnem tempu vzeli nekaj časa, se posvetovali s strokovnjaki o zdravju in na preventivnih aktivnostih preverili telesno pripravljenost. Rezultati meritev telesne mase in krvnega tlaka, testa hoje na 2 km ali 6-minutnega vzdržljivostnega testa zadoščajo, da v pogovoru z zdravstvenim delavcem dobimo usmeritev za izboljšanje življenjskega sloga.

Motivirani osnovnošolci, ki se pod mentorstvom učiteljice Marjete Mrhar urijo v veščinah prve pomoči, so se udeležili delavnice temeljnega postopka oživljanja. Prav tako smo znanje, ki ga je potrebno ves čas obnavljati, osvežili in utrdili prisotni odrasli. Temeljni postopek oživljanja rešuje življenje ob nenadnem srčnem zastoju. Pred leti smo s skupnimi močmi in pod sloganom »Moje srce potrebuje tvoje – tvoje srce potrebuje moje« zbrali sredstva za nakup dveh AED in ju namestili pri šoli na Dolah in v Gabrovki. Z delavnico TPO pa pridobili znanje, ki je potrebno pri reševanju življenja, ter obeležili svetovni dan oživljanja.

Vzgoja za zdravje se začne v družini in je naloga staršev, pri tem pa jim vzgojno-izobraževalne ter zdravstvene organizacije pomagamo.

Z enostavnimi spremembami, predvsem v prehranjevalnih navadah, in s telesno aktivnostjo lahko občutno izboljšamo svoje zdravje ter omogočimo otrokom, da si pridobijo zdrave življenjske vzorce.

Zahvaljujemo se delavcem ZD Litija, ki izvajajo preventivne dejavnosti na terenu in se tako približajo prebivalcem, ki živijo v bolj oddaljenih krajih.  Zahvaljujemo se vsem udeležencem in jih vabimo, da se nam pridružijo na naslednjih preventivnih dejavnostih. Seveda vabimo tudi vse ostale, ki letos niso utegnili.

 

(Skupno 112 obiskov, današnjih obiskov 1)