V ponedeljek, 23. oktobra 2023, so imeli učenci od 6. do 9. razreda obeh šol prvi tehniški dan. Na šolo sta prišli predavateljici s Centra za varnejši internet Safe.si, predstavniki ZD Litija, Gorske reševalne službe ter Prostovoljnega gasilskega društva Gabrovka in Dole.

Učenci 6. razreda so izdelali anketo na temo Varnost na spletu s pomočjo orodja za spletne ankete 1KA in origami, rešili kviz Odvisnost od interneta ter imeli predavanje SAFE.SI na temo Zasebnost na spletu in družabna omrežja.

V 7. razredu v Gabrovki so imeli dve šolski uri delavnice programa za preventivo nasilja in zlorabe otrok CAP. Nato so se udeležili še predavanja SAFE.SI ter se preizkusili v kvizu. Učenci na Dolah pa so s pomočjo grafičnega orodja Canva oblikovali plakate s pravili varne rabe interneta.

8. razred obeh šol je imel delavnice v okviru programa Neon – Varno brez nasilja, kasneje pa so imeli predavanje SAFE.SI o spletnem nasilju in ustrahovanju. Učenci na Dolah so se dotaknili tudi tematike filma Gajin svet, ki opozarja na nevarnosti svetovnega spleta in družabnih omrežij.

Najstarejši učenci, torej učenci 9. razreda, pa so pričeli tehniški dan z izdelovanjem ankete na temo Varnost na spletu s pomočjo orodja za spletne ankete 1KA, nato pa imeli dvourno predavanje SAFE.SI. Učenci na Dolah pa so oblikovali še nasvete za varno uporabo interneta s pomočjo Canve.

Učence obeh šol sta obiskala tudi predstavnika Gorske reševalne službe, katerih naloga je prostovoljno pomagati ljudem pri nesrečah v gorah in težje dostopnih terenih. Na praktičnem primeru sta jim pokazala reševanje z vrvjo ter jim predstavila opremo pri reševanju.

V Gabrovki sta se predstavila tudi člana ZD Litija, pokazala reševalno vozilo in načine oskrbe reševanca oz. bolnika.

Čisto ob koncu dneva smo izvedli še evakuacijo. Pri tem so nam pomagali člani Prostovoljnega gasilskega društva Gabrovka in Dole.

 

 

 

(Skupno 149 obiskov, današnjih obiskov 1)