Četrti vikend v aprilu smo na Dolah gostili učitelje slovenskih podružničnih šol, ki jih povezuje Društvo učiteljev podružničnih šol (DUPŠ). V petek, 21. aprila 2023, smo se zbrali ob 8.00 in dan pričeli s prijavami, pridružili so se nam učitelji z vseh koncev Slovenije ­- Primorske, Štajerske, Dolenjske, Krasa, Obsotelja … Ob 9. 00 smo začeli s prireditvijo, ki so jo pripravili učenci PŠ Dole skupaj z učiteljicami. Na njej so nastopili otroški in mladinski pevski zbor pod vodstvom učiteljice Anite Grm, učenci z recitacijami ter otroci iz vrtca. Prireditev je povezovala učiteljica Barbara Težak. K nam v goste so prišli tudi minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, direktor Zavoda za šolstvo Slovenije Vinko Logaj, župan Franci Rokavec, podžupanja Lijana Lovše ter predstavnik Zavoda za gozdove Jože Prah, ki so vsem zbranim namenili nekaj besed.

Po prireditvi je sledila okusna malica, za katero so poskrbele pridne roke deklet in žena iz Društva podeželskih žena in deklet Dole pri Litiji.  Dan smo nadaljevali s predavanjem Nine Oblak, ki je govorila o opolnomočenju učitelja, predavanje je bilo koristno in sproščeno. Po predavanju je sledilo odlično in lično pripravljeno kosilo, za katerega so poskrbele šolske kuharice, na čelu z Marjano Sluga. Ko so se naši želodci okrepčali, pa smo dan nadaljevali s spoznavanjem kulturne dediščine kraja Dole pri Litiji. Prvi postanek smo imeli v muzeju legendarnih klaviatur, kjer nas je vse navdušil Toni Povše, tako s svojim igranjem, kot s svojo sproščenostjo in pripovedovanjem. Naslednji obisk smo opravili pri Vesni in Danielu Povše, ki izdelujeta krasne lesene izdelke pod blagovno znamko Leseno veselje, njuno delo je krasno predstavil ženski del družine. Spoznavanje kraja smo zaključili pri oglarski koči, kjer so oglarji skupaj z Jožetom Prahom spregovorili o njihovem delu. Zabavni večer smo nadaljevali v gostilni Pr’ Krjan v Dobovici, kjer je za odličen uvod poskrbela naša čistilka Ksenija Hribar, ki nas je nasmejala s svojo komedijo Ksenona. Zaključili pa smo z odlično večerjo, ki so jo za nas pripravili Pr’ Krjan.

Naslednje jutro smo vsi željnih novih dogodivščin in pričakovanj začeli s kulturno prireditvijo, na kateri smo podelili tudi priznanja sodelujočim učencem in njihovim mentorjem na likovnem in literarnem natečaju Narava je naša prihodnost. Po odlični malici smo se odpravili na del oglarske poti, do oglarskih domačij Medved in Brinovec. Pri Brinovčevih pa smo srečanje zaključili z odlično oglarsko malico.

Pri tem srečanju smo res lahko začutili povezanost šole in kraja, kako pomembne so podružnične šole za majhne in predvsem tiste kraje, ki so daleč od mestnih središč. V dnevih priprav je na naši šoli res vladal rek Vsi za enega in eden za vse. Težko pa bi vse pripravili brez podpore krajevne skupnosti Dole pri Litiji.

Vsem nam bodo ostali lepi spomini.

(Skupno 221 obiskov, današnjih obiskov 1)