V torek, 10. novembra 2015, so sedmošolci iz Gabrovke in z Dol v okviru projekta »Rastem s knjigo 2015/2016« odšli v Šmartno pri Litiji, kjer so obiskali enoto Knjižnice Litija.

Gospa Aleksandra Mavretič je učence popeljala po knjižnici in na kratko predstavila postavitev knjižničnega gradiva. Nato pa je sledilo srečanje z Acom Jerantom, duhovnikom in župnikom v Veliki Štangi, ki piše knjige, trenira kempo, je ljubitelj živali, tudi kač, motorist, avtor kolumn v reviji MotoSi.

Prisluhnili smo zanimivemu pogovoru, ki ga je vodila gospa Aleksandra. Gospod Aco je pripovedoval o svojem otroštvu, odločitvi za poklic in o številnih hobijih, s katerimi se ukvarja. Seveda pa je predstavil tudi svoja književna dela: Ključi se pogovarjajo, Pes Tai na kmečkem dvorišču, Razmišljanje za rešetkami … Spregovoril je tudi o pisanju, s katerim se trenutno ukvarja. Poudaril je pomen in vlogo odraslih pri vzgoji oz. delu z otroki.

Gospa Aleksandra je spregovorila tudi o projektu Rastem s knjigo, ki ga organizira JAK (Javna agencija za knjigo RS), v šolskem letu 2015/2016 za sedmošolce po celi Sloveniji že desetič, pomeni pa – izvirno slovensko mladinsko leposlovno delo vsakemu sedmošolcu. Letos so učenci prejeli knjižno darilo Iskanje Eve avtorja Damijana Šinigoja, ki je prejela nominacijo za večernico 2015, nagrado za najboljše izvirno otroško ali mladinsko delo preteklega leta.
(Glavna junaka knjige, Leon in Eva, sta iz povsem različnih koncev Evrope – Eva iz Slovenije, Leon iz Švedske. Njuno prijateljstvo v »virtualnem« svetu ju spodbudi, da se želita srečati tudi v živo. Skujeta načrt, a ko ga želita uresničiti, se zdi, da to ne bo mogoče. Z mladostno improvizacijo in iznajdljivostjo pa na koncu le dosežeta cilj – srečata se.)

Srečanje je hitro minilo, saj je gospod Aco zelo prijeten in zanimiv sogovornik. Učenci so bili navdušeni. Upamo, da bodo z navdušenjem prebrali podarjeno knjigo, saj je namen projekta prav spodbujanje branja.

Anica Resnik

(Skupno 96 obiskov, današnjih obiskov 1)