V sredo, 29. 3. 2017, so imeli učenci 6.–9. r. iz Gabrovke in z Dol pri Litiji 3. celodnevni kulturni dan. Odpeljali so se v Ljubljano, kjer so šestošolci in sedmošolci najprej obiskali Slovenski šolski muzej, osmošolci in devetošolci pa Narodno galerijo.

Starejši učenci so se v galeriji seznanili z Zoranom Mušičem, slovenskim slikarjem, grafikom in risarjem, ki se je uveljavil tudi v Italiji in Franciji. Kustos, ki je učence vodil po razstavi, je zelo doživeto in z izbrano besedo predstavil življenjsko pot velikega umetnika in njegovo znamenito delo, s poudarkom na grafičnih tehnikah. V delavnici, ki je sledila, pa se je vsak učenec preizkusil v ustvarjanju monotipije.

Narodna galerija: http://www.ng-slo.si/si/razstave-in-projekti/razstava/zoran-music-1909-2005?id=3816)

V Slovenskem šolskem muzeju so učenci in učitelji spremljevalci odpotovali v preteklost, in sicer v leto 1930 – v čas Kraljevine SHS. Doživeli so učno uro lepopisja svojih (pra)babic in (pra)dedkov. V šolske klopi so prišli primerno oblečeni (dekliči s predpasniki, fantiči s telovniki) in z rokami na hrbtu. V klopeh so sedeli vzravnano, do stroge učiteljice lepopisja, gospodične Rozalije Cvek, pa so se morali spoštljivo obnašati. Na njena vprašanja so odgovarjali stoje in v celih povedih. Če učenec ni upošteval šolskih pravil, so sledile kazni – klečanje na koruzi, učenje šolskih pravil na pamet, tepež s palico in najhujša, oslovska ušesa. Izkušnja je bila izredno zanimiva – nekateri bi kar ostali v tistem času, drugi pa so želeli čimprej pobegniti.

(Slovenski šolski muzej: http://www.ssolski-muzej.si/slo/pedagogueactivity.php?item=51)

V drugem delu kulturnega dne so obiskali SNG Opera in balet Ljubljana. Ogledali so si operno predstavo Figarova svatba, imenitno glasbeno predstavo s petjem, igro, orkestrom, bogatimi kostumi in sceno, in sicer v prav za to namenjeni kulturni ustanovi, ki omogoča posebno kulturno doživetje. Spremljali so zgodbo o Figaru in njegovi zaročenki, služabnici Suzani, ki načrtujeta srečno prihodnost. Vplete se poročeni grof, ki tudi pogleduje za mlado Suzano. To pa je povod za celo vrsto zapletov. A grofica in Suzana se združita v načrtu, da mora grofa doleteti pravična kazen. Zgodba se srečno razplete za vse vpletene.

(SNG Opera in balet Ljubljana: http://www.opera.si/sl/program/predstava/opera/figarova-svatba/)

 

 

(Skupno 185 obiskov, današnjih obiskov 1)