Spoštovani starši,

iz sredstev obveščanja ste lahko že zasledili določilo Vlade RS, da naj bi se tudi v osnovnih šolah s prihodnim tednom začelo z obveznim samotestiranjem vseh učencev na virus SARS-CoV-2.

Učencem teste za samotestiranje (15 testov/mesec) priskrbite starši; brezplačno jih prevzamete v lekarnah ob predložitvi zdravstvene izkaznice otroka.

Verjetno ste v medijih tudi opazili, da smo ravnatelji poskušali pri ministrstvu in vladi doseči spremembo odloka tako, da bi bil izvedljiv. Predlagali smo jim, da bi se najmanj učenci 1. in 2. triade samotestirali doma. Ne vemo še, kako se bo odločila vlada.

Vemo pa, da težave okrog širjenja virusa SARS-CoV-2 so, da ljudje množično zbolevajo in nekateri umirajo. Tu smo ogroženi vsi, tudi otroci. Tako da bo nekatere ukrepe kljub temu nujno izvajati. Če želimo ohraniti zdravje, pri ranljivih skupinah pa tudi življenja. Skrb za higieno, dejavnosti v mehurčkih, zračenje, uporaba zaščitnih mask, cepljenje, zmanjševanje nepotrebnih stikov so ukrepi, ki so se že pokazali za uspešne…

Tudi presejalni program samotestiranja lahko veliko prispeva k temu. Samotestiranje je presejalni program, ki bo pomagal najti med navidezno zdravimi asimptomatske okužbe in nezavedno širjenje virusa. Zadnji primer okužbe učenca na naši šoli zelo podpira upravičenost samotestiranja. Ker so bili starši in učenec odgovorni, so izvedli samotestiranje, ki je pokazalo, da je na videz popolnoma zdrav učenec okužen. Ves čas izolacije ni dobil simptomov. V primeru neodgovornih staršev, bi bil že ves teden v šoli s sošolci, se gibal po šoli in nezavedno širil okužbo. Sploh ne bi vedel, da je prebolel Sars-CoV-2 in morda preko sošolca povzročil smrt njegovemu dedku… Med nami je precejšnje število asimptomatskih obolelih, ki jih odkrijejo po naključju na hitrih testih (testiranje zaradi drugih razlogov). Na potrditvenem testu PCR jih potrdijo skoraj polovico. Tudi v šolah je tako, saj je bilo v preteklem tednu v šolah med učenci odkritih skoraj 12 % vseh okužb (Microsoft Power BI). Do okužb prihaja tudi med strokovnimi delavci. Trenutno sta pri nas v izolacij dva.

Na hitro je bilo iz odloka videti, kot da šole opravljamo testiranje. Tu vas moram seveda takoj pomiriti: samotestiranje naj bi izvajal vsak učenec sam, učitelj bi samo spremljal testiranje in učencu pomagal pri organizaciji. Ostaja seveda vprašanje kje, kdaj in pri kolikšni starosti. Na to vprašanje naj bi odgovorila današnja seja vlade. Najučinkovitejše bi bilo zanesljivo samotestiranje izključno doma, v kolikor bi ga resnično izvajali.

Postopek samotestiranja je veliko manj zoprn od HAG in PCR testov v zdravstvenih ustanovah, prepričan sem, da se ga bodo učenci navadili izvajati. Prosim vas, da vašim otrokom, našim učencem, priskrbite teste za samotestiranje, si skupaj z njimi ogledate postopek samotestiranja in jih pričnete navajati na postopek samotestiranja ( Samotestiranje učencev in dijakov na covid-19 | www.nijz.si ).

Ravnatelji si prizadevamo, da bi samotestiranje vsaj pri učencih do 12 leta potekalo v varnem družinskem okolju. V šolo še naprej pošiljajte izključno zdrave otroke. V primeru odkrite okužbe ali visoko rizičnega stika pa, tako kot ste do sedaj, učenca obdržite doma, postopate po protokolu in nas o tem obvestite. Na tak način bomo lahko ustrezno ukrepali in zaščitili ostale.

Nošenja mask smo se že navadili. Novost je pri najmlajših. Na šoli bomo poskrbeli, da bodo učenci imeli večkrat na dan, čim več priložnosti, da bodo sneli maske in se nadihali svežega zraka (šport, dejavnosti zunaj, razpršene dejavnosti po razredu, …). (Uporaba zaščitnih mask od 8. 11. 2021 dalje | www.nijz.si , pa še kot zanimivost, test mask na IJS: Korona/Maske – Institut “Jozef Stefan” (ijs.si).

Tako kot pri vseh aktivnostih, z našimi učenci, vas tudi v tem delu odgovorno vabim k sodelovanju, da bomo lahko kljub zelo veliki razširjenosti virusa SARS-CoV-2 v naši državi, ostali pri modelu B in izvajali pouk v šoli na enak način, kot od začetka tega šolskega leta. Alternativa je namreč samo še pouk na daljavo.

Še enkrat vas prosim za razumevanje in sodelovanje; trenutno stanje, v katerem smo se znašli, kliče po solidarnosti in previdnosti. Nikakor si ne želim, da bi bil ponovno sam v veliki, prazni šoli, učitelji in učenci pa prikovani pred zaslone.

Takoj, ko bomo razčistili stvari okrog odloka, vam bomo posredovali obvestilo in natančna navodila (upam da že jutri; praksa je pokazala, da se lahko zavleče do nedelje).

Lep pozdrav

Igor Hostnik

(Skupno 195 obiskov, današnjih obiskov 1)