Debeli rtič, 26. 10. 2022

Včeraj smo se zbudili v deževno, temno jutro. Morda so zato tako teknile hrenovke? Po dopoldanskem plavanju so se učenci razdelili v dve skupini. Ena je izdelovala razglednice (upamo, da bodo na domačih naslovih pred nami), druga pa nunalce. Skupini sta se nato do kosila zamenjali.

Nunalca je istrsko ljudsko glasbilo. Gre za piskalo. Domačin Marino je dajal napotke: učenci so z žagico odrezali kos trstike za svojo nunalco, ki jo je bilo treba še na robovih pobrusiti z brusnim papirjem, izvrtati vanjo luknjo (to je opravil kar gospod Marino), notranjost očistiti s paličico in nazadnje eno luknjo prekriti s folijo, le-to pa pričvrstiti z navadno elastiko. Lepo je bilo poslušati istrsko narečje (primer: »Ste muoži al’ buže od sira?«) Sledil je preizkus piskal. Vodja delavnice si je oprtal harmoniko, razložil pomen besedila, zapel najprej sam, nato k petju in piskanju spodbudil vse učence. Posebej nam je od ust šla Moja mati kuha kafe.

Po kosilu je sledilo popoldansko plavanje. Dež je medtem pojenjal, zato so učenci popoldne preživeli zunaj. Ena skupina je igrala nogomet in šla na plažo zaželet lahko noč soncu, druga se je s plavalnima učiteljema med borovci udeležila literarno-gledališke delavnice z uprizoritvijo avtorske pravljice Boštjana Zupaniča Sožitje, katere tema je sobivanje človeka, živali in gozda).

Po večerji smo si v pižamah ogledali film Delfinova zgodba.

Da ne izgubljamo časa z nepotrebnim večkratnim podajanjem osnovnih informacij, imamo že od prihoda svoj kotiček z obvestili. Tam učenci najdejo odgovore na vprašanja kdaj bo dejavnost, kje bo dejavnost, kako se razdeliti, kaj je treba prinesti s seboj ipd. Prilagamo fotografije.

Polni upanja spremljamo vremensko napoved, ker nekatere mika kopanje v morju.

Danes smo že ocenili sobe in odplavali dopoldanski krog. Trenutno se dogajata literarno-gledališka delavnica in nogomet.

Lep pozdrav od šolajočih se v naravi!

 

(Skupno 422 obiskov, današnjih obiskov 1)